Välkommen till Aditro Logistics

Gå direkt till innehåll...
2021-03-22

Aditro Logistics stödjer ett växande Cervera genom att ta logistikoptimeringen till nästa nivå


Aditro Logistics, del av finska Posti Group, tar logistikoptimeringen till nästa nivå och installerar robotsystemet Autostore i sitt e-handelslager på Arlanda. I installationen ingår 40 robotar och 50 000 lagringslokationer där hela lösningen kommer att kunna hantera mer än 1000 order per timme. Tack vare detta kommer Aditro Logistics att förstärka kundupplevelsen, erbjuda skalbar och kostnadseffektiv logistik samt e-handelslösningar till sina kunder. Systemet levereras av Element Logic Sweden. Cervera, en av Sveriges ledande detaljhandelskedjor, blir första kunden in i den nya lösningen.

Som ett steg i arbetet med standardisering och optimering av processer och arbetsflöden på sitt e-handelslager på Arlanda investerar Aditro Logistics 70 miljoner kronor (7 miljoner euro) i en ny automatiserad lager- och plocklösning. Aditro Logistics strävar efter att skapa en friktionsfri upplevelse för sina kunder och automatisering av logistikprocessen är ett viktigt steg på vägen. Leverantören av automatiseringen är Autostore, ett av världens snabbast växande lagersystem. Det nya systemet beräknas vara i drift i april 2022.

– Implementeringen av Autostores lagersystem är början på en ny era för oss. Logtech, robotar och automatisering är hörnstenarna i vår strategi. Med den nya investeringen tar vi nästa steg i att framtidssäkra vårt logistikerbjudande, något som dessutom hjälper oss att framtidssäkra våra kunders behov inom logistik och e-handel. Det är en viktig del av vårt konceptuella sätt att arbeta och något som vi kommer att använda på andra lager inom Aditro Logistics och Posti Group. Jag är också väldigt glad över vårt nya flerårsavtal med Cervera. Genom vår nya lösning kan vi erbjuda dem precis den skalbarhet, kapacitet och kostnadseffektivitet som de söker, säger Johannes Gussander, vd på Aditro Logistics.

– Vi är väldigt glada över att bli en del av Aditro Logistics och Posti Groups nya resa. Ett steg in i framtiden och en möjlighet att ta del av skräddarsydd och automatiserad logistik. Den nya logistiklösningen passar våra tillväxtambitioner och logistikbehov perfekt. Vi är mitt i en förändring av hela vårt företag som innebär att vi ska vara ett ledande e-handelsföretag med butiker. Det nya avtalet gör det möjligt för oss att fortsätta vår planerade expansion med full fart utan några kapacitetsbegränsningar. Samtidigt som vi säkerställer högsta kvalitet mot slutkonsumenten, säger Peter Rimbäck, vd på Cervera.

Det nya Autostore-systemet kommer att levereras av Element Logic Sweden.

Automatiserade och effektiva lager är en viktig del för göra global e-handel möjlig. Vi är stolta över att samarbeta med Aditro Logistics och att leverera den här toppmoderna lösningen. En lösning som stöder Aditro Logistics och dess kunders konkurrenskraft, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sweden.

Vi har arbetat fram den nya avtalsstrukturen i sann partnerskapsanda tillsammans med teamet på Aditro Logistics. Den nya automatiserade lösningen från Autostore och Element Logic kommer att skräddarsys för våra e-handels- och lagerlogistikflöden, för att perfekt passa våra logistikbehov gällande plats, kapacitet, kvalitet och effektivitet. Vi tror också att Aditro Logistics och Posti Groups omfattande erfarenhet av logistikoptimering och specifikt deras nya initiativ inom logtech är något som Cervera kommer att ha fördel av framöver. Autostore-automatiseringen kommer att öka kapaciteten avsevärt när det gäller antalet hanterade beställningar per dag, vilket är viktigt för att uppfylla vårt kundlöfte inom e-handel, speciellt under högsäsongstopparna, säger Beatriz Fellenius, Supply Chain Manager på Cervera.

Automation och robotisering för att möjliggöra effektiv drift

Aditro Logistics Autostore-installation består av 40 robotar, 10 plockstationer, 3 inkommande stationer och 50 000 lagringslokationer. Hela lösningen kommer att kunna hantera mer än 1000 order per timme. Förutom Autostore-systemet och så kallade automationsburar, kommer den nya installationen att innehålla ett komplett transportsystem med fjärrstyrda packningsstationer och sorteringskapacitet. Systemet är väldigt skalbart och det är enkelt att lägga till nya robotar och/eller plockstationer såväl som automationsburar och lagringsbackar. Detta gör det snabbt att addera nya kunder och nya produkter i systemet.

Vägen mot ett ledande och nytänkande företag inom distribution och logistik

Aditro Logistics är en del av den finska Postikoncernen, vars mål är att bli ett ledande och nytänkande företag inom distribution och logistik. Posti skapar värde för sina kunder genom att behärska och optimera hela värdekedjan gällande logistik för e-handel. Det innebär att ha kontroll från transport till lager och från sortering till leverans. Aditro Logistics Autostore-investering spelar en viktig roll för att detta ska ske. Posti Group har tidigare meddelat att de investerar mer än 100 miljoner euro i att öka sin sorterings- och distributionskapacitet, utveckla sin digitala kapacitet och att utvidga sitt nätverk av paketboxar.

Redan i februari 2021 berättade Posti Group att deras finska logistikföretag, Transval, ska investera 37 miljoner euro i ett nytt lager på 30 000 m2 med avancerad teknik och automatisering. Autostore-investeringen i Aditro Logistics lager på Arlanda är ytterligare ett exempel på Posti Groups investeringar i automatisering och robotisering för att höja effektiviteten i verksamheten och förbättra kundupplevelsen.